cara buat keropok lekor

1 sudu kecil ajinomoto jika suka tp dlm kebanyakan keropok lekor kedai mmg taruk caranya 1. Kemudian campurkan dengan tepung ubi dan tepung gandum.


Keropok Lekor Home Made Malaysian Food Malay Food Easy Meals

Sambil menggulung sambil taburkan tepung gandum agar mudah dibentukSatu adunan akan dapat 3-4 batang.

. Angkat dan toskan airnya. Bersihkan ikan dan buang tulangnya. Satukan isi ikan bawang putih dan garam.

Manakala ketulan untuk keropok lekor lebih kecil iaitu diantara 100gm - 500gm. Itu tanda keropok lekor sudah masak. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan bentukkan menjadi saiz keropok lekor yang biasa dijual di kedai.

Jom lihat cara penyediaannya sekarang. Satukan bahan kisar bersama tepung ubi dan tepung gandum. Masukkan dlm food prosessor kisar hingga hancur dan masukkan garam dan ajinomoto kemudian masukkan air kisar lagi dan masukkan tepung sedikit demi sedikit.

IKLAN 2Masukkan isi ikan dalam blender. Jangan risau ini ada cara mudah daripada Afy Al Habibi untuk memastikan keropok lekor tahan lebih lama. Hai semua ok harini aku share cara aku buat keropok lekor guna ikan kembung ja sebab ikan ni tengah murah sekarang ni nak buat dia simple guna 4 bahan saja cuma kena pandai agak untuk letak.

Rebus hingga mendidih masukkan bawang putih dan cabai yang telah dihaluskan. Tapi untuk keropok lekor mesin yang sesuai digunakan adalah Mesin Uli Tepung Vertical Dough Mixer Vertical mesin uli tepung ini mempunyai dua saiz iaitu KLM 20 dan KLM50. Ada yang suka keropok lekor yang besar dan ada yang suka keropok lekor kecil.

Tambahkan gula garam dan air asam jawa. Gentel doh membentuk bentuk keropok lekor. Masukkan juga beberapa ketul ais sedikit garam.

Masukkan sekali sedikit garam ajinomoto dan air sejuk. Ikut saiz yang kita suka. Satukan semua bahan dan kisar hingga hancur dan sebati.

Bila dah sebati bentuk mengikut saiz kesukaan masing-masing. Ketulan dibentuk mengikut saiz yang dikehendaki. Masukkan tepung maizena yang telah dilarutkan aduk-aduk hingga saus agak mengental.

3Isi ikan yang telah dikisar tadi digaul bersama tepung sagu. Mari tengok cara membuatnya pula. Doh yang siap digentel memanjang.

Jom baca proses-proses yang terlibat dalam proses keropok lekor. Sementara anda membaca resepi di bawah anda mungkin akan perasan bahawa keropok lekor ini nanti tidak dimasak dengan cara biasa iaitu menggunakan minyak masak tetapi dengan cara lain. Kisar Pertama sekali kisar isi ikan mentah-mentah guna blender.

Sementara tu didihkan air dan masukkan sedikit minyak masak. Sementara menggulung doh keropok lekor tadi didihkan air di dalam periuk dan sediakan air ais. KEROPOK LEKOR HOMEMADE 1.

Tak perlu rebus ya. Jangan terlalu lembik dan jangan pula terlalu keras. Siapkan panci kecil beri 200 ml air bekas merebus keropok.

Satukan semua bahan dan uli hingga menjadi sebati. Proses Menghasilkan Keropok Lekor AHMAD SYUKRI BIN MOHD GHANI D20141067386 MUHAMMAD SYAFIQ BIN MOHD TAHIR D20141067420 PENGENALAN PENGENALAN Keropok lekor atau keropok batang merupakan sejenis makanan tradisional pantai timur Semenanjung Malaysia khususnya di Terengganu yang. Rebus keropok lekor tadi sampai timbul atau terapung.

Kemudian bahagi-bahagikan kepada kuantiti sepinggan dan masukkan ke dalam. Bila air dah mendidih barulah masukkan keropok lekor dan rebus sampailah keropok timbul di permukaan. Isi ikan diblend terlebih dahulu.

Panaskan air hingga mendidih dan rebus keropok lekor hingga masak. Kisar sampai betul-betul halus. Selepas sahaja membeli keluarkan kesemua keropok lekor frozen dan potongkan mengikut saiz yang diingini.

Campurkan Tepung Seterusnya pindahkan bahan yang telah dikisar ke dalam satu bekas besar. Satukan semua bahan dan uli hingga menjadi sebati. Kemudian masukan tepung ubi garam serbuk perasa dan gaul sebati sampai menjadi doh.

Asingkan isi ikan dr tulangnyapotong kecil2 ye 2. Panaskan air dalam periuk dan. Uli hingga menjadi doh.

Kisar semua bahan bertanda. Bulatkan dan masukan cheese dibahagian dalamnya. Angkat dan toskan airnya.

Uli sampai menjadi doh dan dapat dibentuk. Pada lazimnya keropok dibentuk diantara 30cm -50cm. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan bentukkan menjadi saiz keropok lekor yang biasa dijual di kedai.

Didihkan air dan rebus hingga keropok timbul. Tutup doh dan gulung memanjang. Untuk uli tepung kami ada beberapa jenis mesin untuk uli tepung.

Rebus keropok lekor sehingga terapung. Tabur tepung gandum dan gentl adunan menjadi bulat memanjang. 4Tabur sedikit tepung kemudian gentel memanjang macam ni.

Bersihkan ikan dan buang tulangnya. Panjang bergaris pusat diantara 6cm - 10cm serta mempunyai berat 500gm - 1kg. Adunan yang telah di bentuk ketulan berbentuk selinder.

Jangan letak air yang banyak sikit sahaja. Uli sampai tidak melekat pada tangan. CARA PENYEDIAAN KEROPOK LEKOR CHEESE HOMEMADE.

1Cuci ikan bersih-bersih dan asingkan tulang dengan isi. Sediakan talam atau papan.


Pin On Bun


Pin On Resepi


Resepi Keropok Lekor Dari Malaysia Resep Borneo Makanan Resep Masakan Adonan


Resepi Keropok Lekor Terengganu Resepi Bonda Malaysian Food Desserts Malaysian Food Asian Desserts


Pin On Noxxa


Pin Di Burger Malaysia


Pin On Recipes Homemade Diy


Keropok Lekor Malay Fried Fish Crackers Malaysian Cuisine Fried Fish Cooking Recipes


Pin On Food From My Own Camera


Pin On Snack


Cara Buat Keropok Lekor Homemade Hanya Guna 4 Bahan Rasa Resep Masakan Lembut


Pin On Cooking Food


Pin On Asian Delights


Rahsia Keropok Lekor Yang Sedap Keropoklekor Moktihchannel Youtube Food Sausage Fish


Resepi Keropok Lekor Food Malaysian Food Savory Snacks


Pin On Kursus Keropok Lekor


Pin On Sauce Recipe


Pin On Kue


Resepi Keropok Lekor Best Penuh Rasa Ikan Buat Sendiri Lagi Sedap Resep Masakan Malaysia Makanan Resep Makanan

Comments

Popular posts from this blog

suri ram episod 3

rumah untuk dijual di penaga pulau pinang

mudah rumah sewa shah alam